De fem største hovedpiner i content marketing i 2020 - og hvordan du løser dem

Anders Engbjerg Vinderslev

Content marketing er en succes for danske virksomheder i 2020. Det er en af de væsentligste konklusioner i Content Marketing i Danmark 2020-rapporten, som Brand Movers udgav tidligere på året. 

At content marketing skaber resultater - selv i et år med overordentligt store udfordringer og usikkerhed - siger en helt masse om kvaliteten og holdbarheden af de redskaber og metoder, der gemmer sig i content marketing-værktøjskassen. 

Det hele er dog ikke smooth sailing. Der er stadigvæk aspekter af content marketing, vi bøvler mere med end andre. De aspekter skal vi blive klogere på i dette blogindlæg: Både problemerne og hvordan vi kan løse dem. 

Engagerende indhold ER svært 

Lad os begynde med udfordringerne.

Ifølge Content Marketing i Danmark 2020-rapporten er følgende hovedpiner de fem største for content marketers i Danmark: 

Hovedpinerne 2020

  1. Producere indhold, der engagerer målgruppen 
  2. Måle effektiviteten af indholdet
  3. Producere nok indhold
  4. Få medarbejdere uden for marketingafdelingen til at bidrage
  5. Producere varieret indhold

Især tre tendenser springer i øjnene:

1. Indholdsproduktion er ikke så nemt endda 

For det første kan vi se, at indholdsproduktion ikke nødvendigvis altid kører på skinner. 

Både første, tredje og femtestørste udfordring relaterer direkte til indholdsproduktionen. Faktisk svarer hele 49 pct. af vores respondenter, at de er udfordret af at producere indhold, der engagerer målgruppen. 

Det er jo et eller andet sted ret påfaldende. 

Vi lever i en tid, hvor mange mennesker producerer indhold dagligt. Om det så er opslag på Facebook, Twitter, Linkedin, Pinterest, en YouTube-video, tweet, snap, TikTok-video, blogindlæg og så videre. Vi er i princippet alle sammen trænet i at lave indhold. Dog næsten altid i en kontekst med en form for personlig relation til modtageren, som du kan tale ind i. 

Det at ramme en modtagergruppe - uhomogen, stor og dybest set ligeglad med dig som person - lige mellem øjnene og motivere dem til at udføre en specifik handling alene via et stykke indhold? Det kræver metode, erfaring, timing og et sublimt kendskab til formidling og digitale marketingredskaber at opnå effekt. 

Især når du skal lykkes igen og igen og igen. Dét er ikke noget, du bare lige gør.

2. Kompleks effektmåling 

En af de andre hovedpiner er at måle effektiviteten af indholdet. Det er - desværre - en gammel kending på disse kanter. 

Hvert år svarer mellem en tredjedel og halvdelen af respondenterne, at de kæmper med at måle effektiviteten af deres indhold. I 2020 er det 46 pct., og i 2019 var det 49 pct. I 2018 var det 32 pct. 

I udgangspunktet er det forståeligt. Effektmåling er et af de mest komplekse aspekter af content marketing. Det er samtidig grundlaget for en af de allerbedste ting ved content marketing: du kan måle effekten. 

Effektmåling kræver - basically - to ting: 

  • Du skal opstille succeskriterier 
  • Du skal etablere analyseapparatet

Succeskriterierne er langt hen ad vejen en strategisk opgave. Analyseapparatet er mere teknisk. 

Flere kompetencer skal ind over jeres content marketing-indsats for at lykkes med effektmåling. Hvilket måske forklarer hvorfor netop dette aspekt af content marketing er en tricky størrelse.

Effektmåling er altafgørende for at lave mere af det, der driver resultater, og mindre af det der ikke gør. Derfor kan vi ikke understrege det nok: I skal få effektmåling til at fungere.

3. Teamwork, teamwork, teamwork   

Apropos holdindsats: Det er svært at få medarbejdere uden for marketingafdelingen til at bidrage. 

Kan content marketing fungere uden deltagelse fra andre afdelinger end marketing? Ja. Kan content marketing indri sit højeste potentiale uden deltagelse fra andre afdelinger end marketing? Nej. 

Samarbejde mellem marketingafdelingen og salg skal bare fungere, det er velbeskrevet, men andre afdelinger bør i den grad også involveres. 

Vi nævner i flæng:

  • Den grafiske afdeling skal lave content 
  • Teknikere, designere og ingeniører eller andre specialister skal stille deres viden til rådighed som kilder i et fedt stykke indhold
  • Back-end udviklere skal indsamle data
  • Front-end udviklere skal ændre opsætningen af website eller webshop, så sitet spiller sammen med content marketing-indsatsen 

Og listen fortsætter.  

En marketing-afdeling kan ikke selv bære et content marketing-projekt. 

Når Brand Movers indleder et stort content marketing-projekt, begynder vi altid med at sikre buy-in hos en lang række aktører i organisationen. Buy-in drejer sig ikke kun om budgettets størrelse, det drejer sig også om at sikre sig engagement og forståelse for, hvad projektet går ud på. 

De fleste bakker op om content marketing, når de får konceptet præsenteret. Derfor handler det i høj grad om at tage sig tid til dialogen og til at forklare projektet og den bagvedliggende strategi.  

Hvad nu?

Content marketing er altid et work in progress, hvor vi høster resultater samtidig med, at vi optimerer vores indsats. 

Vi har samlet en række blogindlæg fra Brand Movers-universet, som netop beskæftiger sig med de fem største udfordringer:

Hovedpine 1: Producere indhold, der engagerer målgruppen 

I dette blogindlæg skriver den svenske content marketing-ekspert Pontus Staunstrup om nogle af de helt håndgribelige tricks, der kan hjælpe os med at lave engagerende indhold. 

Konklusionerne er hentet fra brugernes interaktion med mere end 50.000 blogposts. 

Du kan blandt andet blive klogere på engagerende overskrifter og hvilket indhold, der kan sikre dig delinger og likes på sociale medier.

Hovedpine 2: Måle effektiviteten af indholdet

Den her har vi beskæftiget os rigtigt meget med i tidens løb. 

Du kan eksempelvis læse Jesper Laursens seks tips til, hvordan du måler ROI på din content marketing-indsats, så du kan sikre dig et større budget til content marketing. 

Ellers vores håndgribelige guide til, hvordan du kan måle effekten af content marketing med Google Analytics. 

Hovedpine 3: Producere nok indhold

E-bogen er et af de bedste redskaber til at få produceret en masse indhold, du efterfølgende kan genbruge på tværs af formater og platforme. 

Et andet godt tip: Som et alternativ til at producere nyt indhold kan du optimere gammelt indhold. 

Hovedpine 4: Få medarbejdere uden for marketingafdelingen til at bidrage

Den amerikanske content marketing-guru Marcus Sheridan er blandt andet specialist inden for den kunst at engagere hele organisationen omkring et content marketing-projekt.

Vi har været så heldige at få ham overtalt til at skrive et indlæg om emnet her på Brand Movers-bloggen. 

Er du mere til video, kan du se vores interview om engagement med Marcus Sheridan her. 

Hovedpine 5: Producere varieret indhold

Et godt gammeldags redaktionelt kneb er at hijacke aktuelle begivenheder som et udgangspunkt for jeres indholdsproduktion. Eksempelvis højtider, politiske begivenheder eller forbrugstendenser. 

Og så skal I selvfølgelig arbejde ud fra en redaktionel kalender. 

Få tips og tricks til digital marketing i vores nyhedsbrev

Måske vil du også læse

disse indlæg om Content marketing

Der er ingen kommentarer endnu.

Vær den første til at kommentere.