Derfor er podcast et effektivt salgs- og brandingredskab

Stine Andersen

Du sidder i en kilometer lang myldretidskø, og alligevel griner du griner højt i bilen, fordi Mads Steffensen siger noget sjovt i Mads og Monopolet. Eller du hører en sang, du som teenager lyttede til, da du havde din første kærestesorg, og tonerne får det stadig til at blive lidt fugtigt i øjenkrogen.

Vi gør det alle sammen. Bliver følelsesmæssigt påvirket af det, vi hører. Derfor er lyd et enomt effektiv medie, når det handler om at engagere dine modtagere. Og hvad enten du sidder i en bilkø, vasker op eller løber en tur, så bliver det sjovere, når der strømmer noget interessant ind i din øregang. Samtidig har den teknologiske udvikling med konstant internetopkobling og smartphones gjort det muligt for os at have fuldstændig kontrol over, hvad vi lytter til, hvor vi gør det, og hvornår vi gør det.

Den samme udvikling tager marketing-skribenten, Celine Roque, fat i i et indlæg på Contently. Hun mener, at det potentielle høje engagement på lydmediet og den teknologiske udvikling tilsammen har banet vejen for podcast, der lige nu stormer frem. Det interessante er, at det åbner helt nye muligheder for virksomheder, der ønsker at ramme et specifikt publikum.

54 pct. har købt noget på baggrund af en podcast-annonce

I Danmark kan vi endnu ikke tale om en revolution i forhold til lytterforbruget af podcasts, men på Politikens kulturredaktion har de i lang tid talt om, at podcast-produktion og -lytning er kommet for at blive. Det bliver nu bakket op af udviklingen på den anden side af Atlanten, hvor de ikke overraskende er lidt længere fremme. En undersøgelse fra 2014, foretraget af Edison Research, viste, at omkring 39 millioner amerikanere havde lyttet til et podcast inden for den seneste måned.

Det, der er vigtigt at bide mærke i, er, at engagementet blandt podcast-lyttere er meget højt. Den samme undersøgelse viste, at den gennemsnitlige podcast-lytter mindst hører seks podcasts om ugen. En anden undersøgelse, også foretaget af Edison Research, viste, at mange podcast-lyttere er det, man vil kalde “super-lyttere”. De lytter til indhold mere end 1 time og 45 minutter længere om dagen, end den gennemsnitlige amerikaner. Og disse super-lyttere bruger mere end 25 pct. af deres totale lytte-tid på at høre podcasts.

Share_of_ear

Denne form for engagement er sjælden og derfor et interessant marked for annoncører. Det bliver ikke mindre interessant af det faktum, at 54 pct. af podcast-lyttere har købt noget på baggrund af en annonce på mediet. Dertil kommer den brand awareness, som kan komme fra at annoncere i et så nichepræget medie.

Innovative podcast-annoncer

Men hvordan inkorporerer man en annonce i et podcast, som vel at mærke ikke afbryder lytterens oplevelse? Svaret på det spørgsmål har podcast-netværket 5by5, der har over 30 podcasts om teknologi, design og popkultur, fundet. Det generelle for annoncerne på 5by5’s podcasts er, at de er mere innovative end mere traditionel markedsføring. F.eks. har et af deres podcasts kaldet Back to Work skabt flere originale sange, som er sponsoreret af brands, eksempelvis “Obstacle Race” for Squarespace og “A Rock Opera” for MailChimp.

På en måde kan man definere det nye format som en form for auditiv native advertising. En vigtige pointe er nemlig, at formatet og storytellingen i det sponsorerede indhold ligner det øvrige indhold i showet.

Det betyder konkret, at når en vært fra 5by taler om et produkt, så lyder det ikke som om, at hun eller han læser Begrejstning over produktetop fra et manuskript. Den simple grund til det er, at de ikke gør det. Ifølge Bailea van den Brink fra Archer Avenue (der hjælper 5by5 med at finde sponsoraftaler til deres shows), opfordrer de sponsorerne til at sende nøgleord om deres produkter, som podcast-værten kan bruge kombineret med egne historier og tips. På den måde bliver det menneskeligt og troværdigt.

Det er en vigtigt pointe at bide mærke i - ikke kun her, men i forbindelse med al native advertising. Hvis det lyder som et brand, der prøver at sælge noget, så har det ingen virkning. “Hvis værten ikke lyder begejstret, så vil lytterne heller ikke blive det,” siger Bailea van den Brink.

Kvalitet koster klejner

Så podcast er et meget effektivt medie med et engagement, der er svært at finde på mange andre kanaler. Det oplagte spørgsmål er, hvorfor der så ikke er flere virksomheder, som er hoppet med på podcast-vognen og ikke bare laver podcast-annoncer, men producerer deres egne shows? Formatet har været til siden omkring årtusindskiftet, men stadig har mange brands ikke en podcast - og det gælder både herhjemme og i udlandet.

Det enkle svar er ifølge Celine Roque sandsynligvis, at det er svært at producere podcasts af høj kvalitet. Som meget content marketing kræver det tid og ressourcer, og det er en langsigtet indsats, hvor effekten ikke er noget, som sker natten over.

Konklusion

Hvad end du synes om at bruge podcasts som kanal, kan vi ikke længere ignorere det faktum, at podcasts er en fremadstormende niche i medieverdenen.

Vil du vide mere om, hvordan udviklingen inden for native advertising generelt ser ud, kan indlægget her være interessant læsning for dig.

Læs hele indlægget af Celine Roque her.

Billeder: oliver.dodd / Flickr (originalt billede), Lotus Carroll / Flickr 

 
New call-to-action

Få tips og tricks til digital marketing i vores nyhedsbrev

Der er ingen kommentarer endnu.

Vær den første til at kommentere.