Sådan arbejder du SEO ind i dit content marketing projekt

Som content marketing-folk elsker vi indhold. Vi kender faktisk kun én, som elsker godt indhold lige så meget som os. Google. Men hvordan sikrer vi os, at Google finder og ikke mindst prioriterer alt vores fantastiske indhold?

Læs her, hvordan du kan arbejde systematisk med analyse og optimering af indhold – og få mere organisk trafik.


Søgemaskineoptimering, SEO, er eksploderet de seneste år, og er gået fra at være en niche-aktivitet i marketing til at være en essentiel del af marketing-afdelinger verden over. Senest har Microsoft udpeget SEO, som en af de absolut vigtigste kompetencer at have med ombord på marketing-teamet i 2020. 

Årsagen er, helt simpelt, at vi søger information og køber produkter og services gennem Google som aldrig før, og en stor andel af brugerne ender i sidste ende med at foretage deres køb eller få svar på deres spørgsmål via et organisk søgeresultat. 

De virksomheder, som ikke er tilstrækkeligt synlige i de organiske søgeresultater, taber derfor rigtig mange potentielle kunder på gulvet. 

SEO sikrer langvarig ROI

Fra en content marketers synspunkt, så er det helt store argument for at arbejde systematisk med SEO, at du kan bruge Googles massive netværk som en distributionsplatform til dit indhold, og det koster dig ikke en krone i medie-spend. Tværtimod.

Det er, når den organiske trafik virkelig begynder at tage fart, at du vil se skyhøje ROI’er på et content marketing projekt, fordi den organiske trafik sikrer dig en kontinuerlig strøm af relevante kunder til dit indhold og din hjemmeside.

Men hvordan sikrer du så, at dit content marketing-projekt er gearet til at drive organisk trafik? 

Det gør du med en fast SEO-proces, som du arbejder ud fra hver gang, du producerer indhold.  

4 faser: Gør SEO til en integreret del af din indholdsproduktion

Det bedste ved content marketing er, at vi tør garantere, at det vil øge den organiske trafik til dit site. Hvor meget mere trafik du får af din content marketing-indsats afhænger af eksterne faktorer, som søgevolumen inden for din niche, men i høj grad også af en række interne faktorer. 

De interne faktorer tager vi fat på her. Det er de knapper, vi kan skrue på i vores SEO-optimering – før, inden og efter et stykke indhold går live.

Den første fase kalder vi præfasen, og den handler udelukkende om at klargøre dit set-up, så du altid har masser af spændende data at dykke ned i. 

1. Præfasen – klargør dit analyseapparat 

Præfasen handler om at få gearet dit analyseapparat, så du kan indsamle data allerede fra dag ét. Hvis du vil arbejde systematisk med din SEO-optimering, er der tre grundlæggende analyseværktøjer, som du skal sætte op eller have adgang til, inden du kaster dig over den næste fase.

Must-have: Google Search Console

Google Search Console (GSC) er Googles eget værktøj til søgemaskineoptimering, og det bør være en af dine absolut vigtigste allierede, når du laver SEO-optimering. Google Search Consoles allerstørste force er, at du får data fra Googles egen database – ikke fra en tredjepartskilde som det er tilfældet med f.eks. SEMRush eller Ahrefs. 

Et overblik over alle funktionerne i GSC fortjener sin egen blog post, men grundlæggende skal du bruge GSC til, at: 

  • Forstå hvilke søgeord, som leder trafik ind til dine sider
  • Finde og implementere nye søgeord 
  • Identificere lavthængende frugter
  • Opdage kritiske tekniske fejl på siden
  • Måle effekten af dit SEO-arbejde

I fase fire længere nede i artiklen kommer vi med konkrekte råd til, hvordan du bruger GSC til de fem formål ovenfor. 

Læs her, hvordan du installerer Google Search Console på dit site. 

Must-have: Google Analytics (eller et lignende værktøj til web-analyse)

Du er nok allerede bekendt med Google Analytics, men lad os alligevel lige knytte et par ord til dette fantastiske værktøj, og hvorfor det er vigtigt i en SEO-sammenhæng.

Google Analytics er det analyseapparat, som du kan bruge til at forstå en brugers samlede adfærd på websitet. Det er her, du kan sammenligne organisk trafik med andre trafikkilder, og det er her, at du kan måle, hvor meget (eller hvor lidt) værdi din organiske trafik generere.

Som led i dit arbejde med organisk trafik, kan du blandt andet bruge Google Analytics til, at:

  • Forstå hvilke organiske landingssider, som driver flest konverteringer (og prioritere disse)
  • Forstå adfærdsmønstre i dine organiske besøg
  • Sammenligne organisk trafik med andre trafikkilder
  • Måle effekten af dit arbejde med organisk trafik (typisk på revenue-niveau, men du kan også måle effekt via blødere konverteringer afhængigt af dine mål)

Læs her, hvordan du installerer Google Analytics på dit site. 

Should-have: SEMRush eller lignende SEO-software 

Endeligt bør du have adgang til et af de store SEO-værktøjer på markedet. SEMRushAhrefs og Moz er blandt de førende i markedet – vælg en af dem, og så er du godt dækket på denne front.

SEO-værktøjerne har en masse smarte funktioner, som kan lette dit SEO-arbejde og gøre det endnu mere effektivt. I store træk skal du bruge SEO-værktøjet til, at:

  • Lave søgeordsanalyser
  • Lave tekniske audits af dit site
  • Overvåge udvalgte søgeords position i søgeresultaterne
  • Lave konkurrentanalyser 
  • Linkbuilding

Har du en Google Ads konto, kan du også bruge Googles eget søgeordsværktøj til søgeordsanalysen. 

2. Idéfasen – søgeordsanalysen

Nu har du styr på dit analyseapparat. Det næste skridt i din SEO-proces er at lave en søgeordsanalyse, som kan afdække søgeadfærden inden for din niche. Målet med søgeordsanalysen er: 

  • At undersøge, hvad potentielle kunder søger efter på Google og identificere de intentioner, kunderne har med søgningen. Det kan f.eks. være at sammenligne priser på en ydelse eller blot at finde en hjemmeside, som sælger et bestemt produkt.

  • At prioritere søgeordene baseret på volumen, relevans og konkurrence. Med en prioriteret liste kan du starte med at producere det indhold, som du har størst organisk potentiale.

Hvordan skal du gribe din søgeordsanalyse an? 

Din søgeordsanalyse starter i et søgeordsværktøj, der kan give dig den nødvendige data om søgeordene i din niche. Hos Brand Movers bruger vi i følgende værktøjer til vores søgeordsanalyser:

  • SEMRush Magic Keyword Tool
  • SEMRush Competitor Discovery – kan være et godt sted at starte, hvis du har identificeret konkurrenter, som udkonkurrerer dig i søgeresultaterne.
  • Storybase – særligt godt til danske keywords, og har en god funktion til kategorisering af søgeord.
  • Answerthepublic – dette værktøj bruger vi til finde frem til de spørgsmål, som brugere søger på inden for et bestemt emne. 

Analyse-delen af søgeordsanalysen består i at udvælge og gruppere søgeord i en række kategorier – baseret på intention og volumen.

Hvad disse kategorier bør være afhænger af det enkelte projekt, men et godt sted at starte er at kategorisere søgeordene efter en hjemmesides overordnede kategorier eller services. For Brand Movers kunne en af de kategorier være “Content Marketing”

Derefter kan du kategorisere søgeordene yderligere ved at lave underkategorier med fx spørgsmål-baserede søgeord (“hvad er content marketing”) og søgeord med købsintention (“content marketing bureau”). Hvor mange underkategorier du skal lave, afhænger af hvor mange søgninger der er inden for dit felt. 

Målet er at skabe et overblik og en finde sammenhænge i de søgeord, som der er inden for en kategori. Med søgeordsanalysen i hånden er du i stand til at udvælge de korrekte søgeord for dine landingssider og lave indhold, som besvarer de spørgsmål, som kunderne søger efter i Google – SEO’ens 101. 

PRO TIP 1

Du kan tage dine SEO-analyser til nye højder ved at bruge Googles søgeresultater til din fordel. Google giver os meget sjældent direkte indsigt i, hvordan deres algoritme virker. Det meste af det, vi ved, er faktisk baseret på årtiers “trial and error” forsøg fra SEO-specialister.

Men du kan lære utroligt meget om Googles indeksering og prioritering af bestemte søgeord via Googles søgeresultater. Det er, i sagens natur, jo netop i søgeresultaterne, at du ser resultatet af Googles “vurdering” af et resultat.

Du kan derfor bruge Google til at forstå Google. Tænk over det: De sider, som ligger i top 10 på et hvilket som helst søgeord, gør alle noget rigtigt, og det er din fornemmeste opgave at drage nogle fællestræk ved disse resultater.

Det kan f.eks. være, at alle siderne har en høj page authority (en metric som primært beregnes efter antallet og kvaliteten af eksterne links), eller det kan være, at alle top-resultaterne for et søgeord bruger lange tekster eller bestemte semantiske ord.

Når du finder sammenhængen, kan du bruge det til din fordel og inkorporere disse afgørende “differentiators” i dit stykke indhold.

I idéfasen kan du blandt andet bruge søgeresultaterne til at finde det bedste format i forhold til de(t) udvalgte søgeord. På nogle søgeord foretrækker Google at vise video-resultater, mens Google på andre søgeord foretrækker foto- eller tekst-resultater. 

Søgeordsværktøj viser ikke direkte, hvilke format dit indhold skal være for at have de bedste forudsætninger for en topposition i søgeresultaterne. Den bedste måde til at undersøge, hvilket format du skal stræbe efter på et givent søgeord, er derfor at tjekke, hvilken type indhold og format, som går igen i de nuværende topresultater for de søgeord, man har valgt at optimere sit indhold efter. 

3. Produktionsfasen – kunsten at skrive en søgeoptimeret tekst

Nu har du styr på din søgeordsanalyse, og du har kategoriseret og måske endda prioriteret en masse søgeord inden for din niche. Du har måske endda lavet nogle manuelle søgninger på nogle af de mest spændende søgeord, så du ved, hvilket format Google prioritere for netop de søgeord.

På baggrund af kategorierne og underkategorierne i din søgeordsanalyse, kan du nu begynde at udvikle forslag til indhold, der matcher de søgeord, du har fundet. 

Èt stykke indhold kan ranke på flere tusind søgeord i Google, så du kan sagtens matche flere beslægtede søgeord med ét stykke indhold. Forsøg dog så vidt muligt at arbejde ud fra et princip om ét primært søgeord til hvert stykke indhold – især hvis du har besluttet dig for at arbejde med meget konkurrencetunge søgeord, der har mere end 1.000 månedlige søgninger. 

Læs også: Lær hvordan du skriver SEO tekster som skaber organisk trafik

Gode råd til SEO-optimering af en artikel

Fra et SEO-synspunkt er du nu klar til at producere de indholdsidéer, som din søgeordsanalyse har identificeret. Opgaven består nu i at SEO-optimere teksten, og det handler i sin essens om at gøre det så let som muligt for Google at forstå de søgeord, som du gerne vil have, at siden skal ranke på. 

Du har ikke fuldstændig kontrol over, hvilke søgeord Google bruger til at vise dit indhold, og listen af ord vil formentlig vokse med tiden, men du kan nå rigtigt langt ved altid at følge nogle af de mest almindelige best practices for søgeordsoptimering, når du producerer en tekst: 

  • Inkluder det primære søgeord i overskriften (H1). Jo før i overskriften, jo bedre. 
  • Inkluder det primære søgeord forrest i title tag og gerne også i metabeskrivelsen. Title tag bør maks være 60 tegn, mens metabeskrivelse ikke skal være længere end 160 tegn. Mål tegn ved at markere teksten i Google Docs og vælg tools → word count. 
  • Brug også det primære søgeord i minimum ét alt-tag (billed-teksten til Google) og brug også gerne det primære søgeord i URL’en. 
  • Nævn det primære søgeord minimum én gang i løbet af de første 100 ord. 
  • Brug gerne sekundære søgeord i dine underrubrikker (tagges med H2). Spred ellers dine sekundære søgeord ud i teksten på en naturlig måde. 
  • Sigt efter en “keyword density” på ca. 3-6 pct. Keyword density refererer til antallet af gange et bestemt keyword indgår i en tekst divideret med det samlede antal ord på den side. Nævnes keywordet 10 gange i en tekst på i alt 100 ord, så er keyword density altså 10%. 

Hvis du følger ovenstående retningslinjer sikrer du en minimumskvalitet på alt indhold, og så kan du efterfølgende lave yderligere optimeringer, når du begynder at få data fra f.eks. Google Search Console. Det dækker vi i fase fire herunder. 

4. Publiceringsfasen – analyse og overvågning

Når den SEO-optimerede tekst er publiceret, påbegynder dit dataapparat indsamlingen af data. Det sker ganske automatisk, såfremt du altså på forhånd har installeret Google Analytics og Google Search Console på siden. 

Husk også: 

I dit SEO-værktøj, f.eks. SemRush, skal du huske at lave en position-tracking kampagne, hvor du kan overvåge udvalgte søgeord. Her behøver alle søgeord fra søgeordsanalysen ikke nødvendigvis at indgå – udvælg de strategisk vigtigste, så du ikke mister overblikket. 

Tænk her i de søgeord, som har meget volumen eller har en direkte købsintention (bottom-funnel). Sagt med andre ord – sæt position tracking op for de søgeord, du allerhelst vil have toppositioner på. 

Brug Google Search Console til yderligere SEO-optimering 

Når der er tilstrækkelig data, påbegyndes anden runde af SEO-optimeringen. Google Search Console er det primære værktøj til dette formål, fordi værktøjet giver dig adgang til vigtig data om kliks, impressions, avg. position og CTR’en på dine søgeresultater. 

Husker du de fem primære formål, som vi skitserede i fase et? Lad os vende tilbage til dem og se på, hvordan du bruger GSC til at styrke din SEO-indsats yderligere. 

  • Forstå hvilke søgeord, som leder trafik ind til dine sider
  • Finde og implementere nye søgeord 
  • Identificere lavthængende frugter
  • Opdage kritiske tekniske fejl på siden
  • Måle effekten af dit SEO-arbejde

Sådan bruger du GSC til at forstå, hvilke søgeord som leder trafik ind til dine sider

Hvis vi kun kunne vælge én ting at bruge GSC til, så ville det være dette. Der er intet andet værktøj, som giver dig lige så præcis data om, hvilke søgeord der leder trafik ind til dine sider. Lad os starte med at se på, hvor i GSC du finder denne data. 

Det gør du nemlig i GSC’s “performance” rapport, og når du klikker her, vil du se noget i stil med billedet nedenfor.

Brug af google search console til seo

I standardvisningen viser GSC dig alle søgeord, som har ledt trafik ind til dine sider. Vælg pages, hvis du vil se søgeord for specifikke sider, og hvor mange organiske klik hver enkelte side har genereret i perioden.

Devices og countries giver dig data om, hvor i verden din trafik kommer fra, og hvor stor en andel af dine kliks, som kommer fra hhv. mobil, tablet og desktop. 

Clicks henviser til antallet af kliks, det konkrete søgeord har genereret i perioden, mens impressions henviser til antallet af gange en URL er blevet vist for en bruger i søgeresultaterne. Både impressions og clicks stiger i takt med, at du får en bedre position i søgeresultaterne, eller hvis du forbedrer din CTR (forholdet mellem impressions og clicks).

Average position giver dig en indikation af et søgeords gennemsnitlige position i søgeresultaterne i perioden.

PRO TIP 2

Sådan finder du nye søgeord med GSC 

Brug lidt tid på at blive bekendt med funktionaliteterne i performance-rapporten, for nu skal du til at bruge den til at finde nye søgeord til dit content. 

Lad os tage et eksempel. 

Du har lavet en blogpost, hvor du har skrevet om tone of voice. I din søgeordsanalyse fandt du frem til to gode søgeord – nemlig “tone of voice” og “hvad er tone of voice”. Du har optimeret din artikel efter de mest almindelige SEO best-practices, og din blogpost har nu været live i to måneder. 

Du kan nu tage din blogposts URL og sætte den ind i filtreret øverst i performance-rapporten. Vælg “New” - “Page” og indsæt URL’en.

GSC viser dig nu alle de søgeord, som har ledt til minimum én visning af denne blogpost i Googles søgeresultater. Det kunne for eksempel se således ud:

Page rapporten i google search console

Her kan du se, at dine i forvejen udvalgte søgeord – “tone of voice” og “hvad er tone of voice” ganske rigtig har drevet noget trafik. Men du ser også, at der er en række andre søgeord, som har ledt til en visning af din side, f.eks. “tone of voice eksempler”, “tone of voice guide” og “brand tone of voice”. 

Du havde egentlig ikke optimeret din tekst efter disse ord, men du kan se, at alle ordene faktisk leder til en række visninger i Google hver måned. Den gennemsnitlige position varierer for hvert ord, men der er ingen af ordene, hvor du ligger nummer ét i Google.

Der er altså en oplagt optimeringsmulighed her. Alle tre ord er super oplagte for vinklen i din blogpost, og alle tre ord har et rimeligt antal impressions (data ovenfor er for 28 dage). Vi kan derfor forvente, at en lille forbedring i ordenes position kan give os en del mere trafik for en relativt lille mængde arbejde. 

Opgaven består nu i at inkorporere de nye søgeord i din blogpost – måske kan du ændre rubrikken (H1) en lille smule, så den hedder “Guide til tone of voice” frem for “Hvad er tone of voice”, måske kan du ændre en smule i din sides title tag. Tag udgangspunkt i de almindelige best practices for SEO-optimering og prøv dig frem med forskellige optimeringer!

Vend tilbage til dine blogposts med jævne mellemrum for at tjekke effekten af dine optimeringer, og læg mærke til, om der måske er dukket nogle nye spændende søgeord op i mellemtiden. 

Sådan bruger du GSC til at identificere “lavthængende frugter”

Vi definerer “lavthængende frugter” som søgeord, der har en rimelig avg. position og et højt antal impressions. Vi definerer “rimelig position” som søgeord, der har en gennemsnitlig position på under 10. De mest spændende søgeord er dem, som har en gennemsnitlig position på under 6, men højere end 1.

Definitionen af et “højt antal impressions” afhænger lidt af vinklen i det enkelte stykke indhold og de søgeord, du forsøger at ramme. Som en tommefingerregel kan du sigte efter søgeord, der minimum har haft 30+ impressions på 28 dage. 

Vi kalder det “lavthængende frugter”, fordi det er søgeord, der med blot en lille forbedring i ranking, kan genere en stor mængde kliks. Søgeordene har i forvejen en god position, og blot det at rykke en enkelt position op i søgeresultaterne har en meget større impact, end hvis søgeordet fx havde en gennemsnitlig position på 18.

Lad os vende tilbage til eksemplet fra vores “tone of voice”-artikel og se på, hvordan du bruger GSC til at identificere lavthængende frugter. 

Husker du billedet nedenfor?

Page rapporten i google search console

Med hvad du nu ved om, hvordan vi identificerer lavthængende frugter, hvad er så et godt eksempel på det i data ovenfor? Det mest spændende ord er nok “tone of voice”, ikke?

Ordet har et højt antal impressions (402 på 28 dage) og en gennemsnitlig position på 3,3. 

Fra studier i click-through-rates ved vi, at et søgeord på position tre i Google i gennemsnit vil lede 18,66% af det samlede antal søgninger ind på dit resultat. På plads to er tallet 24,71%, mens førstepladsen typisk har en click-through-rate på 31,73%. 

Lavthængende frugter giver dig bang-for-bucks

Lidt hurtig matematik afslører, at vi i det her konkrete eksempel kan forvente 127 kliks, hvis vi rykker to pladser frem i søgeresultaterne på “tone of voice”. Det er en stigning på over 500 pct. i forhold til det nuværende antal kliks! 

Du har nu identificeret en lavthængende frugt, som potentielt kan give dig et kæmpe boost i et trafik, hvis du formår at rykke to pladser højere op i søgeresultaterne. Det er værd at arbejde for.

Der er mange måder, du kan gøre det på, og du må prøve dig lidt frem for at finde den formel, der virker for netop det scenarie, du står i. 

Du kan f.eks. forsøge at skrive nye pointer ind i din tekst, så Google noterer sig, at netop din blogpost er helt up-to-date. Google kan godt lide, at resultater ikke fremstår forældede.

Du kan også forsøge at øge søgeordets keyword density en smule – eller du kan forsøge at lave en ny H2’er, hvor du bruger søgeordet. Du kan også forsøge at sprede budskabet om dit indlæg til samarbejdspartnere eller undervisningssider, som måske kan bruge din artikel på deres side – mod at de selvfølgelig linker til din oprindelige blogpost. Altså en form for linkbuilding.

Eksterne links fra troværdige kilder virker ekstremt godt, så hvis du har mulighed for at få et godt eksternt link ind til din side, vil det i langt de fleste tilfælde gavne søgeordets position.

Læs også: 8 (sikre) måder at få flere indgående links

Start med diverse on-page optimeringer, og byg på så med en linkbuilding kampagne, hvis det bliver nødvendigt.

Find SEO-kritiske fejl på din hjemmeside med GSC

Fundamentet for gode rankings i Google er bygget på meget mere end blot det tekstuelle. En af de andre, vigtige parametre er din sidens hastighed og tekniske struktur. 

Mange redirect-loops, døde sider, lav hastighed og et dårligt website hieraki er alt sammen grus i Googles ellers velsmurte maskine.

I Google Search Console’s Coverage-rapport giver Google dig besked, hvis der opstår kritiske fejl og mangler på din side. Det kan f.eks. være, at der er mange døde links på din side, eller hvis en redirect ikke virker.

I rapporten kan du også se, hvilke af dine sider Google har indekseret, og hvilke sider du (bevidst eller ubevidst) har ekskluderet manuelt med ‘no-index’.

find tekniske seo fejl i google search console

Du kan bruge Googles hastighedsværktøj til at undersøge, om din side har en rimelig hastighed på hhv. mobil og desktop. Hvis din hjemmesides score er meget dårlig (under 50), anbefaler vi, at du får rettet op på tingene hurtigst muligt, da det kan påvirke din SEO-indsats negativt. 

Tal eventuelt med en udvikler om de forbedringer, som hastighedsrapporten afslører. 

Mål effekten af dit SEO-arbejde med GSC

Hvis du vil måle på revenue fra organisk trafik eller vil finde ROI’en på dit SEO-arbejde, så skal du ind i Google Analytics. 

Men hvis du vil have et hurtigt, visuelt overblik over, hvordan det går med at drive organisk trafik ind på dit site, så er Google Search Console et fremragende værktøj. 

Det er let og intuitivt at følge med i udviklingen i antallet af kliks og impressions inde i performance-rapporten, som du jo kender ud og ind, hvis du er nået helt herned i vores blog-post.

Standardvisningen i performance-rapproten viser dig alle dine URL’ers totale antal kliks og impressions i den periode, du har valgt. Brug endelig filter-funktionen til at se undersøge udviklingen for bestemte sektioner af din side, for eksempel din blog eller dine service- og produktsider. 

På billedet herunder har vi netop lagt et filter på vores data, så vi udelukkende ser på udviklingen i organisk trafik for de URL’er, der indeholder “blog” – altså kundens blog-sektion. Data er for de seneste 6 måneder, hvor vi har kørt en aktiv SEO-kampagne.

Mål seo performance i google search console

 

Få tips og tricks til digital marketing i vores nyhedsbrev

Måske vil du også læse

disse indlæg om Content marketing

Der er ingen kommentarer endnu.

Vær den første til at kommentere.