Video markedsføring: Sådan kommer du i gang

Lotte Lauridsen

I vores seneste blogindlæg kan du læse om, hvorfor du skal arbejde med video markedsføring. Men hvordan kommer du egentligt i gang, og hvad kræver det? Det får du svar på her. Og den gode nyhed er, at du slet ikke behøver at kaste en masse penge efter dyrt kameraudstyr. 

Storyboard eller manuskript?

Først og fremmest skal du have styr på din videos historie, så du sikrer, at du får de rigtige optagelser i kassen. Begynd med at idéudvikle på din historie, og skriv de bedste ideér ned. Herefter kan du begynde at udarbejde dit storyboard.

Hvad er et storyboard?

Et storyboard er et visuel repræsentation af, hvordan din video skal se ud. Visualisér og tegn hver enkelt scene, og skriv en lille tekst om, hvad der sker, så du bevarer et overblik over den røde tråd i din færdige video.

Vi anbefaler, at du finder et videoeksempel, der minder om din historie og bruger det som referenceramme. Der er masser af inspiration at hente på nettet og særligt YouTube bugner med gode videoeksempler og tutorials.

Hvad er et manuskript? 

Et manuskript er replikker og beskrivelser af scener i ord af, hvordan din video skal forløbe. Hvis din video kun indeholder en person, der snakker om et emne eller et produkt, anbefaler vi, at du istedet skriver et manuskript. Du kan med fordel også udarbejde en spørgeramme, hvis din video indeholder et interview.

Det skal du bruge til at lave en god video 

Kamera

Du har selvfølgelig brug for et kamera, når du skal arbejde med video markedsføring, og som med alt andet udstyr er der en sammenhæng mellem pris og kvalitet. Du kan dog sagtens vente med at investere i et fancy kamera og istedet bruge din smartphone. Nyere smartphones optager nemlig video i ganske udmærket kvalitet. 

giphy

Dit behov for kvalitetsudstyr afhænger i høj grad af, hvilke typer af videoer du vil filme. Hvis formålet er at lave uformelle interviews til dine sociale platforme er en smartphone ganske udmærket. Hvis du derimod vil lave Hero-videoer til dit website eller bruge video markedsføring i større kampanger, vil der være behov for udstyr af bedre kvalitet. 

Hvis du ønsker et bedre, skarpere billede og gerne vil have mere kontrol over videoproduktionen uden at blive ruineret, kan du med fordel investere i et spejlreflekskamera (DSLR), som også kan optage video. Det kræver dog lidt teknisk snilde, da du har mulighed for at vælge en lang række indstillinger såsom ISO, lukketid, frame rate og blænde.

Lyd

Mange laver den fejl, at de undervurderer vigtigheden af lyden i en video. Ofte er lydsiden faktisk vigtigere end billedkvaliteten, da forbrugerne ser dit video-content for indholdets skyld og ikke det skarpe billede. 

Den lyd der bliver optaget via kamerarets egen mikrofon er sjældent særlig god. Faktisk vil vi påstå, at den er af utrolig dårlig kvalitet. Derfor anbefaler vi, at du investerer i et sæt microports, som er en lille trådløs mikrofon, du kan klipse direkte på dine medvirkende. Den mest brugte microport på markedet er Sennheiser EW G4. Mikrofonen kræver dog en form for ekstern optager, den kan tilsluttes, hvis du filmer med en smartphone eller et mindre kamera. Efterfølgende synkroniseres lyden let i et redigeringsprogram. 

Tripod

En tripod – kamerastativ – er en god og billig investering, som du vil finde nyttig i mange situationer. Den er især brugbar, når du skal filme et interview eller optage længerevarende scener, idet stativet giver et stabilt, ensartet billede. Hermed kan du bruge dit fokus på lyden, lyset og storyboardet frem for at holde kameraet stille i den rette position. 

Tripoden kan også bruges til smartphones. Du skal dog være opmærksom på at vælge en tripod, som passer til din specifikke smartphone eller kamera. 

Lys

Naturligt lys eller videobelysning er vigtige elementer for at lave en video med et professionelt udtryk. På sigt vil det derfor give mening at investere i et bærbart lys, du kan tage med allevegne. 

Hvis du filmer indenfor, kan du med fordel filme dine medvirkende med ansigtet mod vinduet, så du får et naturligt lys på dine billeder. Det er dog vigtigt, at du undgår direkte sollys, da det blænder billedet. Hvis du filmer udenfor, bør du også filme med solen mod ansigtet.

Vi anbefaler, at du overvejer, hvilken tid på dagen du filmer. Vores erfaring er, at du får det bedste lys først og sidst på dagen, idet du undgår det stærke sollys. Denne lyssætning er også bedre kendt som golden hour, hvilket er en time efter solopgang og en time før solnedgang. 

Husk: En generel tommelfingerregel siger, at der let kommer refleksioner og silhuetter på dine billeder, hvis du filmer med lyset i ryggen. 

Redigering

Når du har fået dine optagelser i kassen, er det tid til at redigere din video. De mest populære redigeringsprogrammer er Adobes Premiere Pro og Apples Final Cut Pro X. Den sidste er forholdsvis nem at bruge som nybegynder, men den fungerer kun på Mac-computere.

Der findes selvfølgelig også nogle gratis redigeringsprogrammer, du kan benytte. Vi anbefaler, at du bruger DaVinci Resolve 15, som højst sandsynligt vil dække dine behov. 

Når du åbner dit redigeringsprogram skal du først importere alle dine optagelser. Herefter kan du begynde at samle dine optagelser på programmets tidslinje med henblik på historien i dit storyboard. Vi anbefaler, at du søger på YouTube for tekniske detaljer om arbejdsgangen i dit specifikke redigeringsprogram. 

Du kan med fordel starte med at klippe din video groft. Når du har fået styr på historien, kan du efterfølgende forkorte dine klip, så du ikke spilder tid på unødvendigt indhold. 

Husk: Den gennemsnitlige forbruger er som udgangspunkt utålmodig, så skær ind til benet i din historie, og sørg for, at vedkommende får værdi hele vejen igennem videoen.  

4 gode råd

  1. Øvelse gør mester
  2. Relevansen og væsentligheden for forbrugeren er vigtigere end produktionskvaliteten
  3. Nettet bugner med tutorials – Brug dem flittigt!
  4. Forberedelse er vigtigt – Find et videoeksempel der minder om din produktion og brug det som referenceramme 
New call-to-action

Få tips og tricks til digital marketing i vores nyhedsbrev

Måske vil du også læse

disse indlæg om Content marketing

Der er ingen kommentarer endnu.

Vær den første til at kommentere.